Om oss

Klaviatur Musik AB drivs av Mats Börjesson och Helén Hellenäs och har funnits sedan 2012. Organisationsnummer är 556900-8344 och vi har vårt säte på Birgers väg 17, 311 78 Falkenberg. Besöksadress är däremot Nygatan 46, 311 31 Falkenberg.

2007 – Starten

Klaviatur fanns långt innan 2012, då som Mats enskilda firma som likt de flesta musiker började som ett sätt att enkelt kunna faktura för speljobb. Till skillnad från de flesta musiker som nöjer sig med att spela utvecklades Mats firma till att ha anställda, börja bedriva undervisning, handel med instrument och studioverksamhet.

2012 – En lokal blir ledig

2012 fick Helén förfrågan om att hyra en lokal i utkanten av centrala Falkenberg på Fabriksgatan. Strax innan hade Mats frågat Clavia, som tillverkar Nords instrument, om det skulle kunna gå att inleda ett samarbete. Bitarna föll på plats och vi startade aktiebolaget Klaviatur i Halland AB som satsade mera på försäljning och mindre på spelande (som Mats fortsatte med i den enskilda firman). Först sålde vi bara Nord men upptäckte nästan direkt att det var svårt att enbart vända sig till proffs. Vi testade oss fram lite och landade i att vi också började sälja Korg som har ett bredare sortiment.

2016 – Första butiken lämnas

Efter några år med butikslokal insåg vi att vi hade fler kunder utanför än på ordinarie öppettider och att många var från hela Sverige och därmed aldrig såg vår butik, eller i alla fall inte var beroende av att den låg i centrum och hade skyltfönster mot gatan. Så 2016 sade vi upp lokalen och flyttade in försäljningen till en separat del av vår villa där vi sedan tidigare hade studio och kontor.

Ironiskt nog gjorde detta att det faktiskt började gå bättre och bättre, de rätta kunderna hittade oss och vi kunde ge dom mera tid utan risk att någon annan störde. Vi kunde bredda sortimentet och eftersom vi inte behövde avlöna någon butikspersonal gick företaget för första gången med en liten vinst.

2018 och 2019 – Kommunala ramavtal

Hösten 2018 togs nästa stora steg då vi vann en upphandling av ramavtal med Varbergs kommun för leverans av all elektrisk musikutrustning som gitarrförstärkare, PA, mixerbord, studioutrustning osv. Detta medförde förstås ett kraftigt breddat utbud inom dessa områden.

Ett drygt år senare var det dags för nästa ramavtal då vi blev godkänd leverantör till Göteborgs stad plus flera kranskommuner och kommunala bolag. Här är det i första hand inom klaviaturinstrument men vi får även möjlighet att lämna anbud på större beställningar.

2019 – Klaviatur på 100%

Hösten 2019 tog Mats det slutgiltiga steget att säga upp sig från sin tjänst som kantor i Svenska kyrkan för att till 100% satsa på Klaviatur i Halland. Detta innebär att mycket mera tid kan läggas på affärerna men också att verksamheten breddas med pianoelever, spelningar, konserter, uthyrning av PA och inte minst studiojobb.

Olyckligt nog bröt bara ett drygt halvår senare Corona-pandemin ut och detta innebär förstås tuffa tider för de flesta egna företagare. Men tack vare att vi står på många ben så klarade vi oss igenom detta, många spelningar försvann men istället ökade t ex studiojobben.

2020 – Ny butikslokal

Hösten 2020 hyrde vi tillfälligt en lokal på Köpmansgatan i centrala Falkenberg. Det var menat som en pop-up-butik under två helger, men vi blev så förtjusta i lokalen så att vi bestämde oss för att flytta in permanent. Så från och med 5:e september hade vi återigen en fysisk butik med fasta öppettider. Lite roligt är att den ligger på Köpmansgatan 3b, som är i samma kvarter och samma huskropp som vår gamla butik på Fabriksgatan och med samma hyresvärd, HSB. Denna gången var dock ambitionsnivån en annan och målet var nu en fullsorterad musikaffär men med fortsatt stort fokus på klaviatur och studio.

Höst 2020 lanserade vi äntligen, efter många månaders utdraget arbete och strul, vår helt nya webbshop med nytt betalsystem, på en ny plattform och fick en moderna och stabilare bas att stå på som är betydligt mera framtidssäkrad.

2021 – Pandemin hanteras

Det hann bara gå två månader i nya butiken så kom 2:a Corona-vågen och det blev i praktiken omöjligt för att att fortsätta med konserter i butiken, vi fick max ha 6 personer samtidigt och folk ombads att inte gå till butiker i annat än nödvändiga fall. Hur skulle detta gå? Ganska bra visade det sig. Pga inställda semesterresor mm valde fler än tidigare att köpa instrument till sig själva och sin familj i julklapp. Konserterna kunde vi, mycket tack vare bidrag från Kulturrådet, ställa om till digitala på YouTube. Begränsningen på 6 personer i butiken var i praktiken inte ett problem.

Men visst var det en mycket tuff tid nästan helt utan spelningar. Som tur var behövdes Mats fortsatt i kyrkan och kunde hålla Gospel Bliss igång genom Zoom-möten och diverse projekt som lades ut på Facebook och YouTube.

Även pandemin i slutet av året gör ett sista rejält ryck så kan vi konstatera att vi står starkare än någonsin. Flera kompetenser har stärktes, framför allt att Mats har börjat stämma pianon, och vi har bättre teknik, både vad gäller ljud och bild. Vi har gått flera kurser inom projektet Kompa Halland, framför allt inom digital marknadsföring och affärsutveckling.

I butiken har mycket hänt. Vi har fått in slagverk och trummor, breddat studio- och PA-utbudet. Vi har betydligt fler tillbehör till gitarrer och en bra grunduppsättning förstärkare. 2021 är året då vi äntligen kan kalla oss Musikaffär fullt ut.

2022 – Badhuset, en ny era inleds

2022 hann precis börja då vi såg en annons i Hallands Nyheter. Falkenbergs kommun ville hyra ut det gamla Varmbadhuset där Kulturskolan hade huserat sedan mitten av 80-talet. En 720 kvm stor byggnad med en massa kulturarv men också väldigt väl anpassat för musik, både undervisning och konsert. Efter en lång process stod det klart att vi blev de nya hyresgästerna och Badhuset etablerades. Under hösten flyttade vi själva in med kontor, studio och efter ett tag även musikaffären och därmed blev det bara två år på Köpmansgatan.

Vi i vår tur fick in fem stycken hyresgäster inom måleri, foto, musik och friskvård och Falkenbergs konstnärsförening hade under första hösten två fina samlingsutställningar med flera av sina medlemmar.

Hösten avslutades också med två mycket lyckade upphandlingar. Varbergs kommun, vars 4-åriga avtal löpte ut, gick så bra så att vi nu har ramavtal inom alla fyra områden, klaviatur, gitarr/bas, trummor/slagverk och PA/studio. Kungbacka kommun hade också en upphandling och här vann vi två områden, Studio/PA och instrumentförstärkare. Båda dessa skrivs på 4 år.

2023 – Namnbyte och 2Mkr

Som en följd av att Badhuset kom in i bilden blev det viktigare för oss att förtydliga vad Klaviatur gör och efter att under en längre tid sakta men säkert mutat in hemsidor, hashtaggar mm så fick vi 26 juni 2023 igenom ett namnbyte till Klaviatur Musik AB. Det blir tydligare vad vi gör med ett “Musik” i namnet. Det blir inte geografiskt begränsat som “i Halland” antydde och så skadar det ju inte att det blir några tecken kortare och därmed mera koncist.

2023 var också året då vi för första gången passerade 2 000 000 kr i omsättning, ännu en milstolpe.

/Mats & Helén