Om oss

Klaviatur i Halland AB drivs av Mats Börjesson och Helén Hellenäs och har funnits i sin nuvarande form sedan 2012. Organisationsnummer är 556900-8344 och vi har vårt säte på Birgers väg 17, 311 78 Falkenberg. Besöksadress är däremot Köpmansgatan 3B, 311 30 Falkenberg.

2007 – Starten

Klaviatur fanns långt innan 2012, då som Mats enskilda firma som likt de flesta musiker började som ett sätt att enkelt kunna faktura för speljobb. Till skillnad från de flesta musiker som nöjer sig med att spela utvecklades Mats firma till att ha anställda, börja bedriva undervisning, handel med instrument och studioverksamhet.

2012 – En lokal blir ledig

När vi 2012 fick Helén förfrågan om att hyra en lokal i utkanten av centrala Falkenberg på Fabriksgatan. Strax innan hade Mats frågat Clavia, som tillverkar Nords instrument, om det skulle kunna gå att inleda ett samarbete. Bitarna föll på plats och vi startade aktiebolaget Klaviatur i Halland AB som satsade mera på försäljning och mindre på spelande (som Mats fortsatte med i den enskilda firman). Först sålde vi bara Nord men upptäckte nästan direkt att det var svårt att enbart vända sig till proffs. Vi testade oss fram lite och landade i att vi också började sälja Korg som har ett bredare sortiment.

2016 – Butiken lämnas

Efter några år med butikslokal insåg vi att vi hade fler kunder utanför än på ordinarie öppettider och att många var från hela Sverige och därmed aldrig såg vår butik, eller i alla fall inte var beroende av att den låg i centrum och hade skyltfönster mot gatan. Så 2016 sade vi upp lokalen och flyttade in försäljningen till en separat del av vår villa där vi sedan tidigare hade studio och kontor.

Ironiskt nog gjorde detta att det faktiskt började gå bättre och bättre, de rätta kunderna hittade oss och vi kunde ge dom mera tid utan risk att någon annan störde. Vi kunde bredda sortimentet och eftersom vi inte behövde avlöna någon butikspersonal gick företaget för första gången med en liten vinst.

2018 och 2019 – Kommunala ramavtal

Hösten 2018 togs nästa stora steg då vi vann en upphandling av ramavtal med Varbergs kommun för leverans av all elektrisk musikutrustning som gitarrförstärkare, PA, mixerbord, studioutrustning osv. Detta medförde förstås ett kraftigt breddat utbud inom dessa områden.

Ett drygt år senare var det dags för nästa ramavtal då vi blev godkänd leverantör till Göteborgs stad plus flera kranskommuner och kommunala bolag. Här är det i första hand inom klaviaturinstrument men vi får även möjlighet att lämna anbud på större beställningar.

2019 – Klaviatur på 100%

Hösten 2019 tog Mats det slutgiltiga steget att säga upp sig från sin tjänst som kantor i Svenska kyrkan för att till 100% satsa på Klaviatur i Halland. Detta innebär att mycket mera tid kan läggas på affärerna men också att verksamheten breddas med pianoelever, spelningar, konserter, uthyrning av PA och inte minst studiojobb.

Olyckligt nog bröt bara ett drygt halvår senare Corona-pandemin ut och detta innebär förstås tuffa tider för de flesta egna företagare. Men tack vare att vi står på många ben så klarar vi oss igenom detta, många spelningar försvinner men istället har t ex studiojobben ökat.

2020 – Ny butikslokal

Hösten 2020 hyrde vi tillfälligt en lokal på Köpmansgatan i centrala Falkenberg. Det var menat som en pop-up-butik under två helger, men vi blev så förtjusta i lokalen så att vi bestämde oss för att flytta in permanent. Så från och med 5:e september har vi återigen en fysisk butik med fasta öppettider. Välkomna in till Köpmansgatan 3b, som roligt nog ligger i samma kvarter som vår gamla butik på Fabriksgatan, samma hyresvärd, HSB. Denna gången är dock ambitionsnivån en annan och vi siktar på att inom ett par år ha en mera fullsorterad musikaffär om än med stort fokus på klaviatur och studio.

Samma höst lanserade vi dessutom äntligen, efter många månaders utdraget arbete och strul, vår helt nya webbshop med nytt betalsystem, ny plattform och vi har nu en moderna och stabilare bas att stå på.

/Mats & Helén